... za hranice všedních dnů

 

  

Současná řecká kuchyně

Řecká kuchyně je postavena na čtyřech základech - jídla se vždy připravují z čerstvých surovin, používá se mnoho bylinek a zeleniny, nechybí kvalitní řecký olivový olej a hlavně, pokrmy jsou jednoduché. Základ současné řecké kuchyně tvoří především zeleninové saláty, kvalitní maso a ryby.

Řekové si již od starověku jídlo užívají, nestaví se k němu jen jako k prostředku nasycení. Těší se na posezení v příjemné společnosti, je to pro ně způsob relaxace a příjemné zábavy. Začíná se obvykle předkrmy zvanými mezedes, ke kterým se připíjí místní aperitiv ouzo. Na stole nesmí chybět různé saláty a spíše než talíře s hlavním jídlem mísy s různými druhy grilovaných ryb nebo mas, ze kterých si přítomní nabírají podle chuti. Výborné jsou i řecké „hotovky“ zvané ladera, ke kterým se jí bílý chléb. Na závěr se hodí ovoce, sladkosti a lahodná řecká káva.

Mezedes

Rozmanité pikantní předkrmy zahrnují drobné plody moře, grilovanou nebo nakládanou zeleninu, různě upravené sýry, olivy, pomazánky, taštičky z listového těsta, kuličky z mletého masa, nasolené ryby apod.

Saláty

V Řecku se připravují saláty z mnoha druhů zeleniny, jeden lepší než druhý. Zejména řecké ostrovy vynikají v přípravě rozličných salátů, které jsou téměř standardní součástí každého jídla. Obvykle se podávají ve větším množství, než je ve střední Evropě zvykem. Zálivka obsahuje olivový olej a vinný ocet, který lahodně doplňuje chuť místních rajčat, paprik a dalších druhů zeleniny. Místní specialitou je tzatziki, což je vlastně okurkový salát v česnekovém jogurtu.

Pečivo

Kromě tradičního bochníku bílého chleba se stále používá plochý a kulatý chléb pita a řada dalšího tradičního drobného pečiva, sypaného sezamem, tvary a druh těsta se v jednotlivých regionech liší.

Moučníky 

Typicky řeckým moučníkem je kantaifi, závitek s ořechy a sladkým sirupem, dále různé variace listového a kynutého těsta se sladkými náplněmi.

Káva

Řecko je poseté tradiční kavárnami, kde můžete ochutnat kávu – vynikající, silnou, s výraznou vůní, vařenou v nádobce, zvané briki nebo džezva. Káva přišla do Řecka z východu, Řekové ji poznali při cestách mezi Konstantinopolí a Malou Asií a od té doby se stala nepostradatelným doplňkem jejich života. Navzdory tomu, že řecký trh zaplavily nejrůznější druhy cizí kávy, Řekové nemění své zvyky a oblibu jednoho druhu své typické, jemně mleté kávy. Pro každého Řeka je potěšením den co den zajít do své kavárničky a vychutnat si svůj šálek kávy.

 

Nápoje

V Řecku na stole nikdy nechybí karafa s čerstvou vodou. Řecká vína, vyráběná podle starých tradicí jsou vynikající, ať již pocházejí z Chalkidiki nebo ostrovů Kréta, Santorini, Zakynthos nebo Rhodos. Z ostrova Samos dováží Vatikán výborná mešní vína.

V  Řecku nepřijdou zkrátka ani milovníci poněkud ostřejšího pití. Typickým řeckým nápojem je ouzo, tedy čistý alkohol, jehož základní složkou je anýz. Když se do sklenice s ouzem přidá trocha vody, mělo by ouzo zbělat. Velmi ostrým pitím je rakije, která má velmi specifickou chuť. Mezi vyhlášené řecké speciality samozřejmě patří Metaxa - zlatavá, medově chutnající brandy.

 

 

Vyhledávání

E-mail: poznejterecko@centrum.cz