... za hranice všedních dnů

Bájná Atlantida

17.05.2010 20:01

Ostrov Santorini, ve starověku  známý pod názvem Théra, je podle legendy ztracenou bájnou Atlantidou, o které psal již řecký filosof Platón ve 4. stol. př.n.l. Kdysi to byl ostrov téměř dokonale kruhového tvaru, na němž žila velmi vyspělá a bohatá minojská civilizace.  Udržovala čilé mírumilovné obchodní vztahy s okolními zeměmi včetně Kréty a Egypta. Jak dokládají vykopávky v Akrotiri, stávaly tu dvou až třípatrové domy, vymalované nádhernými freskami a vybavené veškerým komfortem.

Po výbuchu centrálního vulkánu asi v roce 1 500 př.n.l. došlo k silnému zemětřesení. Výbuch způsobil, že se část ostrova propadla do kráteru, zbytek země byl pokryt třicetimetrovou vrstvou popela a lávy. Erupce způsobila obrovskou přívalovou vlnu tsunami, jejíž výšku odhadují experti až na 210 metrů. Následky této vlny přispěly k pádu celé minojské civilizace až na vzdáleném ostrově Kréta.

Dnes je  Santorini jedním z nejoblíbenějších řeckých ostrovů, který každoročně navštěvují desetitisíce zahraničních turistů z celého světa.

 

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

E-mail: poznejterecko@centrum.cz