... za hranice všedních dnů

Spyridon Luis - novodobý olympijský vítěz

15.04.2010 16:15

 Na prvních novodobých Olympijských hrách v roce 1896 se vítězem maratónu stal řecký atlet Spyridon Louis (Σπυρίδων Λούης), jehož jméno bývá často zmiňováno v souvislosti s maratónskými závody. Spyridon se narodil v městečku Marousi (Amarousi) nedaleko Athén jako nejmladší z pěti dětí a jediný syn Athanasia a Kalomiry. Jeho otec si na živobytí přivydělával jako rozvažeč vody, Malý Spyridon  musel kromě učení vypomáhat otci s roznáškou vody, dělat čističe bot a poslíčka. Jeden z jeho zákazníků-  major Papadiamantopoulos, mu pomohl ke slávě, když ho přihlásil na Olympijské hry.

Když se Spyridon Luis blížil jako vedoucí řecký závodník do cíle maratónu sám následník řeckého trůnu princ Konstantin a jeho bratr Jiří ihned spěchali k bráně stadionu s 60 000 diváků aby po Louisově boku za ohromných ovací oběhli poslední kolo. Spyridon Louis vyhrál první olympijský maratón v čase 2:58:50, druhý Charilaos Vasilakos dosáhl času 3:06:30. 
Spyridon Louis se rázem stal národním hrdinou. Kromě osobní gratulace (a povozu s oslíkem pro svou živnost) od krále Jiřího I. a stříbrného poháru věnovaného iniciátorem celého závodu Michelem Bréalem obdržel nespočet dalších pozorností od svých nadšených krajanů – zlaté hodinky, doživotní obsluha u holiče zdarma apod. Mohl jen litovat, že má již manželku Elenu a dvě děti, neboť přední řecký boháč a sponzor her, bankéř Averof, před závodem nabízel případnému řeckému vítězi ruku své dcery a milion drachem.
Po tomto druhém maratónu v životě už Spyridon Louis nezávodil a dál žil skromně s rodinou  v Marousi jako rolník a listonoš. Za olympijské vítězství mu byla až do konce života vyplácena i nevelká penze.
Naposledy se objevil na veřejnosti roku 1936, kdy byl čestným členem a vlajkonošem řecké výpravy na olympijských hrách v Berlíně. Zemřel v tichosti ve svém rodném městě a jeho hrob zdobí mramorový náhrobek s pěti olympijskými kruhy. Řecko si na další atletické olympijské zlato muselo počkat hodně dlouho – až do roku 1992, kdy v Barceloně nečekaně vyhrála běh na 100 m překážek Paraskevi Patoulidou.
Jméno Spyridona Louise nesou mnohé řecké sportovní kluby a dnes především Olympijský stadión, srdce sportovního komplexu v jeho rodném Marousi, který hostil olympijskě hry v roce 2004.

Spyridon Luis v řeckém národním kroji

 

 

Zpět

Vyhledávání

E-mail: poznejterecko@centrum.cz