... za hranice všedních dnů

Za sopkou na ostrov Nissyros

20.03.2014 19:05

Půvabný řecký ostrov Nissyros se nachází v jihovýchodní oblasti Egejského moře v souostroví Dodekanessa. Jeho největší atrakcí je stále činná sopka v centru ostrova, kam vede několik turistických tras.

Výlet na Nissyros se pořádá především z ostrova Kos, lodí se odplouvá z přístavu Kardamena.

Nissyros zaujme už na první pohled během kotvení v hlavním  městě ostrova Mandraki s úzkýmí uličkami, bílými domky s modrými okenicemi, romantickými kostelíky a chodníky s originálními mozaikami z mořských oblázků. V některé z místních taveren, lemujících malebné skalnaté pobřeží ostrova, si pak můžete vychutnat tradiční oběd, připravovaný zpravidla výhradně z místních produktů.

Nissyros má téměř kruhový tvar a krásnou neporušenou přírodu,  často je také nazýván nejzelenějším sopečným ostrovem. V oblasti Egejského moře je také jediným vulkánem s bujnou vegetací. Najdete tu na 450 druhů rostlin od koření jako myrta, máta, oregano a tymián přes pistáciové keře až po stromy, především olivovníky, fíkovníky a mandloně. Z živočichů nejčastěji narazíte na velkou černou ještěrku kurkutavlos a na modré vrány kyani, o kterých se zmiňoval už Aristoteles

 

Zpět

Vyhledávání

E-mail: poznejterecko@centrum.cz