... za hranice všedních dnů

Zajímavosti východní Kréty

02.05.2015 20:47

Město AGIOS NIKOLAOS - centrum nejvýchodnější krétské provincie Lassithi, se nachází asi 64 km na východ od Heraklionu.  Vzniklo  roku 1869 v malebném zálivu na troskách bývalé benátské pevnosti  Mirabello  ze 13. stol. Sladkovodní jezero Voulismeni tu bylo propojeno s mořem asi 60 m dlouhým  kanálem. Dnes jezero lemuje hlavní turistická promenáda s restauracemi, diskotékami a bary. Romantický přístav a okolní  hory dotváří středomořskou atmosféru města, nazývaného také krétským Saint Tropez.

SITIA - přívětivé pobřežní městečko a přístav na nejvýchodnější části severního pobřeží Kréty nabízí příjemné kavárny a taverny s výhledem na moře. Těžko uvěřit, že toto pulsující město bylo v minulosti zničeno zemětřesením a nájezdy pirátů a téměř  dvě století opuštěné. Zajímavostí jsou kamínkové mozaiky a pevnost Kassarma, které se majestátně tyčí nad městem.

VAI  -  proslulá pláž s palmovým hájem na východním pobřeží Kréty. Samotná pláž je vyústěním mělkého údolí, kde na  ploše 24 hektarů  roste na  5000 palmových stromů. Unikátní palmové údolí vzniklo  bez lidského zásahu a spolu s písečnou půdou vytváří dojem opravdové oázy. Návštěva pláže Vai je nezapomenutelným zážitkem.

ZAKROS - Kato Zakros, asi 40 km jihovýchodně od Sitie, patří ke čtveřici nejdůležitějších historických památek  Kréty - paláců z doby mínojské civilizace. Kato Zakros je z nich nejzachovalejší.  Oplocené vykopávky rozvalin paláce se nacházejí asi 100 metrů od moře. V mínojských dobách sahala mořská hladina až k nim,  ale naplaveniny břeh během 3500 let posunuly.  Archeologický význam  Kato Zakrosu je umocněn tím, že od jeho opuštění asi v roce - 1470 př. n. l. nebyl nikdy přestavován. Dle domněnek odcházeli obyvatelé paláce  zřejmě velmi narychlo, takže se v něm našla spousta cenných  předmětů denní potřeby. Archeologické nálezy ze Zakrosu jsou k vidění v muzeu v Sitii. Narozdíl od Knossosu se zde naštěstí nerestauruje betonem. Vykopávky  stále pokračují a objevují se nové a nové místnosti.




Zpět

Vyhledávání

E-mail: poznejterecko@centrum.cz