... za hranice všedních dnů

Želvy Caretta caretta

02.02.2013 20:15

Panenská příroda a čisté moře pobřeží ostrova Zakynthos je biotopem vzácné mořské želvy karety obrovské Caretta caretta. Odhaduje se, že v zálivech  Laganas a Agios Sostis  sídlí asi 100 těchto obrovských stokilových želv s téměř metrovým krunýřem. Zpravidla odpočívají na dně moře, ale někdy plavou k hladině, takže se je poštěstí  spatřit i turistům.

Za horkých letních nocí se z moře vydávají na souš, aby si vybudovaly hnízdo, kam nakladou svá vejce. Silné, ale poměrně  neohrabané nohy musí  vyhrabat  hlubokou díru dostatečně daleko od moře, aby vejce nespláchl příliv. Zůstanou-li nakladená hnízda v bezpečí a neporušena, vylíhnou se asi za dva měsíce malé želvičky, které se musí během noci za svitu měsíce zase dostat do moře. Trvá asi 20 až 30 let, než želvy vyrostou natolik, aby se mohly rozmnožovat.

Ochránci přírody proto označují pláže, které želvy využívají ke kladení vajec a návštěvníky informují, že tu není dovoleno zapichovat do písku slunečníky, vyhrabávat hnízda ani provozovat motorizované sporty. Omezen je také noční provoz letiště na Zakythosu, aby želvy při kladení vajíček a líhnutí nerušil hluk.  Národní mořský park Laganas chrání nejen želvy Caretta caretta, ale také další vzácný mořský živočišný druh – tuleně středomořského.

Zpět

Vyhledávání

E-mail: poznejterecko@centrum.cz