Masové koule v rajčatové omáčce
Na masové koule: 350 g mletého masa, nejlépe směs vepřového s hovězím, 2 tvrdší housky, 1 vejce, 1cibule nakrájená nadrobno, 2 lžičky nakrájené petrželky, 1 lžička octa, trochu oregana a sody, pepř a sůl
Na omáčku: kilogram oloupaných nakrájených rajčat nebo 1 konzerva Valfruta, 2-3 stroužky česneku, bazalka, sůl, špetku cukru, olej
Namočené housky jemně vymačkáme a přidáme spolu s ostatními surovinami do mísy k mletému masu. Vše dobře promícháme a směs necháme asi hodinu postát. Mezitím na oleji jemně orestujeme prolisovaný česnek, přidáme rajčata, osolíme, přidáme trochu cukru a povaříme asi 15 minut, pak ochutíme lístky bazalky.
Ze směsi vytváříme koule o průměru 2-3 cm, obalujeme v mouce a smažíme pomalu v menší nádobě na dostatečném množství oleje. Koule po odkapání vkládáme do rajčatové omáčky. Výborná příloha je čerstvé pečivo. Dá se připravit i předem a před podáváním jen trochu ohřát.