... za hranice všedních dnů

Zapečené fazole

 

200 gramů velkých fazolí, 1 velká cibule, stroužek česneku, 1 malá mrkev, celerová nať,1 menší rajčatový protlak, kopr, petržel, sůl a pepř.

Fazole propláchněte a nechte přes noc namočené ve vodě. Druhý den je povařte asi hodinu, až změknou. Vodu nesolte. Mezitím si předehřejte troubu a na dvou lžících olivového oleje orestujte nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidejte rajský protlak a asi čtvrt litru vody. Chvíli povařte, pak přidejte proceděné fazole, sůl, pepř, kopr, popřípadě petržel. Vše promíchejte a v troubě při 180°C zapékejte půl hodiny. Pak  povrch poklaďte plátky rajčat, na které kápnete trochu olivového oleje a posypete je oreganem. Pečte ještě asi 20 minut, dokud se nevsákne všechna tekutina a opečou rajčata. Jí se s čerstvým pečivem a salátem s olivami. Toto jídlo můžete mít v ledničce několik dní, fazole jsou vynikající i studené.

 

Vyhledávání

E-mail: poznejterecko@centrum.cz